Wat zijn de gemiddelde afmetingen van een keuken

Als je een nieuwe keuken wilt is het handig als je weet wat de afmetingen van de ruimte zijn. Elke keuken is namelijk maatwerk, hierdoor kan de keuken gemaakt worden naar de afmetingen van de ruimte. Er zijn wel een aantal gemiddelde afmetingen die we gebruiken voor het samenstellen van de keuken. De gemiddelde afmeting van een keuken is 2,5 meter bij 4 meter. Een keuken van 2,5 meter bij 2,5 meter in een kleine keuken. Een keuken van 4 meter of groter noemen we groot. In deze blog geven we een aantal gemiddelde afmetingen voor de keuken.

Gemiddelde afmeting keuken header

Afmeting per keukenopstelling

Elke opstelling heeft een gemiddelde afmeting. Niet iedere opstelling is geschikt voor elke ruimte. Het is dan ook handig als je de afmetingen van je ruimte weet, zodat je de wensen van je opstelling hierop kunt aanpassen. Hieronder vertellen we de gemiddelde afmetingen van verschillende opstellingen:

  1. Rechte keuken: een rechte keuken is gemiddeld 3 meter breed.
  2. L-keuken: de gemiddelde afmeting van een L-vormige keuken is 3 meter bij 2,5 meter.
  3. U-keuken: een U-vormige keuken is gemiddeld 2 meter, bij 2,5 meter bij 1,40 meter.
  4. Kookeilandeen kookeiland is gemiddeld 2,40 meter bij 90 centimeter.
  5. Parallel keuken: een parallel keuken bestaat gemiddeld uit twee zijdes van 2,70 meter, de afmetingen van de twee zijdes kunnen variëren.

Iedere opstelling heeft dus een gemiddelde afmeting, maar omdat al onze keukens maatwerk zijn, kunnen we iedere opstelling volledig aanpassen aan jouw ruimte. Wanneer je graag een rechte keuken wil van 4 meter of een L-keuken van 4 meter bij 3 meter, dan is dat gewoon mogelijk!

Afmeting opstelling
Gemiddelde hoogte

De standaardhoogte van keukens

Wanneer we het hebben over de gemiddelde hoogte van de keuken, bedoelen we daarmee de werkhoogte. Keukens hadden voorheen een gemiddelde hoogte van 90 centimeter, maar mensen worden steeds langer, waardoor ook de keukens hoger worden. Momenteel is een keuken standaard 93 centimeter hoog, voor de meeste mensen is dit dan ook ergonomisch gezien een goede hoogte. Niet iedereen heeft natuurlijk de gemiddelde lengte, wanneer je langer of kleiner bent, is het aan te raden om de hoogte van de keuken hierop aan te passen. We bieden keukens tussen de 90 centimeter en 103 centimeter aan, zodat we voor iedereen een ergonomische keuken kunnen samenstellen. Onze adviseurs voorzien je graag van advies over de perfecte hoogte van jouw nieuwe keuken.

Diepte en hoogte van keukenkasten

De gemiddelde hoogte en diepte van een keukenkast is voor een onderkast en bovenkast verschillend. Bovenkasten zijn vaak minder diep, wanneer deze net zo diep zouden zijn als de onderkasten, zou je je hoofd snel stoten tijdens het koken. Waar onderkasten vaak tussen de 60 en 70 centimeter diep zijn, zijn bovenkasten gemiddeld tussen de 30 en 40 centimeter diep. We adviseren daarbij om bij de onderkasten, waar mogelijk, te kiezen voor minimaal 65 centimeter. Hierdoor houd je bijvoorbeeld ruimte over achter de kraan en kookplaat en kun je dit eenvoudiger droog maken.

De hoogte van keukenkasten variëren erg per soort kast. Een onderkast is standaard 91 centimeter, dit heeft met de hoogte van de keuken te maken. Een bovenkast daarentegen heeft niet één standaard hoogte, deze variëren tussen de 45 en 90 centimeter. Ditzelfde geldt voor hoge kasten, deze zijn vaak tussen de 180 en 220 centimeter hoog. Welke hoogte het beste voor jou werkt, is vooral afhankelijk van je wensen en de afmetingen van de ruimte. Wanneer je niet veel opbergruimte nodig hebt, kun je bijvoorbeeld met wat lagere kasten uit de voeten dan wanneer je juist veel spullen wil kunnen opbergen.

Gemiddelde diepte keuken
Gemiddelde dikte werkblad

Dikte van werkbladen

Er zijn verschillende soorten materialen verkrijgbaar bij de werkbladen. De materialen zijn te verkrijgen in verschillende diktes. Gemiddeld zijn werkbladen 3 of 4 centimeter dik, maar er zijn maar diktes mogelijk. De meeste werkbladen zijn tussen de 2 en 6 centimeter dik beschikbaar. Met iedere dikte creëer je een andere look, waar een heel dun werkblad strak en minimalistisch oogt, zorgt een dikker werkblad voor een robuustere en stoerdere uitstraling. Wat veel mensen niet weten, is dat een werkblad vaak niet helemaal massief is, maar worden opgedikt met bijvoorbeeld MDF. Wanneer je dus voor een dikker granieten of composieten blad wil gaan, hoef je dus niet bang te zijn dat deze heel zwaar wordt.

De materialen die wij verkopen voor werkbladen zijn:

  1. Kunststof
  2. Keramiek
  3. Composiet
  4. Graniet
  5. Dekton

Afmetingen van keukenapparatuur

Een keuken beschikt over verschillende keukenapparatuur. Die hebben allemaal verschillende afmetingen. De apparaten hebben allemaal standaard afmetingen. Hieronder hebben we verschillende keukenapparatuur benoemd met daarbij de standaard afmeting:

  1. Koelkast: de gemiddelde afmeting van de hoogte van een koelkast is 1,22 meter. Moet er een oven boven je koelkast? Dan wordt de afmeting 1,02 meter, anders wordt de oven namelijk te hoog. De gemiddelde hoogte voor een koelvriescombinatie is 1,78 meter. Ook is deze hoogte verkrijgbaar in alleen een koelkast.
  2. Oven: de gemiddelde afmeting van een oven is 59 centimeter. Dit geldt ook voor een combi oven.
  3. Vaatwasser: van de traditionele vaatwasser is de gemiddelde afmeting 82 centimeter. Tegenwoordig wordt er meer gekozen voor een vaatwasser met een besteklade bovenin. Oftewel de XL vaatwasser. Hiervan is de gemiddelde afmeting 86 centimeter.
  4. Kookplaat: de gemiddelde afmeting van een kookplaat met 4 zones is 60 centimeter breed. Je hebt ze eventueel ook in 70/80 centimeter breed. Wil je een kookplaat met 5 zones, dan wordt de gemiddelde afmeting 90 centimeter.
Gemiddelde afmeting apparatuur
Praktische kleine keuken

Tips voor het vinden van de perfecte indeling:

Omdat iedere keuken anders is, zijn de ideale afmetingen voor alle keukens ook anders. We hebben daarom een aantal tips voor het maken van de perfecte indeling:

  1. De keukendriehoek: hoe groot of klein je keuken ook is, hou altijd rekening met de keukendriehoek. Dit houdt in dat de koelkast, spoelbak en kookplaat een denkbeeldige driehoek vormen. Door de driehoek aan te houden, richt je de keuken op de meest gebruiksvriendelijke en efficiëntste manier in.
  2. Efficiënt inrichten: we adviseren om te kiezen voor een opstelling en inrichting die het beste bij de ruimte past, zeker wanneer het om een kleine keuken gaat. Je kunt in een kleine keuken bijvoorbeeld beter gaan voor een rechte of hoekopstelling met hoge kasten, dan voor een kookeiland welke relatief veel ruimte inneemt.
  3. De apparatuur keuze: wanneer je de apparatuur gaat uitzoeken is het goed om te bedenken welke apparaten je graag in je keuken zou willen, of je deze echt gaat gebruiken en hoeveel ruimte de apparaten innemen. In een kleine keuken kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor een combi-oven dan voor een magnetron in oven. In een grote keuken kun je daarentegen vaak makkelijker kiezen voor meerdere apparaten.

Persoonlijk advies over de afmetingen van jouw keuken

Wil je graag persoonlijk advies over de ideale afmetingen voor jouw nieuwe keuken? Bezoek dan eens een van onze keukenwinkels en laat je daar voorzien van informatie en advies. Onze adviseurs hebben allemaal jarenlange ervaring en kunnen je daardoor van een gericht en persoonlijk advies voorzien over de ideale afmetingen van jouw keuken. Daarnaast maken zij gratis een realistisch 3D-ontwerp voor je, zodat je precies kunt zien hoe het totaalplaatje wordt.

Plan jouw winkelbezoek

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Maak zelf jouw 3D-ontwerp

Zo maak je zelf een 3D-ontwerp van je nieuwe keuken

Lees verder

Populaire keukenstijlen

De populairste keukenstijlen van het moment

Lees verder

Grijze houtlook lades keuken

De unieke voordelen van de nieuwe designlades

Lees verder

Werkbladen Greengridz Kitchen4All

Tip: een Greengridz werkblad

Lees verder