Recept voor 6 porties
Welke ingrediënten heb je nodig?
- 6 plakjes bladerdeeg
- 4 blaadjes gelatine
- 500 ml melk
- 500 ml verse slagroom
- 2 eidooiers
- 45 gram custardpoeder
- 125 gram kristalsuiker
- 200 gram poedersuiker
- 1 perssinaasappel
- Vanille-extract
- Rode en gele kleurstof
- 30 gram abrikozenjam
Welke tools heb je nodig?
- Garde
- Vershoudfolie
- Bakpapier
- (Hand)mixer
- Spuitzak met een gladde spuitmond
Instructies
- Als je gebruikmaakt van diepvries bladerdeeg, laat deze dan vast ontdooien.
- Zet een pannetje met 425 ml melk met een paar druppels vanille-extract op middelhoog vuur op en laat het koken. De hoeveelheid vanille kan je op smaak bepalen.
- Terwijl je wacht tot de melk kookt, kan je verder met de rest van het recept:
Doe de rest van de melk in een grote kom, voeg hier 3/5 van de kristalsuiker en de eierdooiers aan toe en klop dit goed door met een garde.
- Voeg de custardpoeder toe en roer het goed door tot een glad mengsel.
- Giet al roerend met een garde de helft van de hete melk bij het zojuist gemaakte mengsel. Giet dit mengsel terug in de pan en breng het al roerend weer aan de kook. Laat het gemiddeld 1 tot 2 minuten doorkoken tot het begint te lijken op een dikke vla. Belangrijk: blijf goed door de pan roeren zodat het niet aankoekt.
- Giet de banketbakkersroom op een lage platte schaal, hierdoor koelt het zo snel mogelijk af. Een ovenschaal is hier uitermate geschikt voor. Leg een stuk verhousfolie direct op de room, hierdoor voorkom je dat er een vel op komt. Laat het ongeveer 40 minuten afkoelen op kamertemperatuur.
- Pak een kom en vul deze met ruim, koud water. Week hierin 5 minuten de gelatineblaadjes. Klop ondertussen 3/5 van de slagroom met 35 gram suiker stijf.
Haal na 5 minuten de gelatineblaadjes uit het water, maar knijp ze niet uit. Doe ze in een pannetje en laat ze smelten op laag vuur.
- Wanneer de banketbakkersroom is afgekoeld, klop deze in ongeveer 2 minuten luchtig met een mixer en voeg e gelatine toe.
- Meng je opgeklopte slagroom met een spatel door je banketroom en laat het vervolgens op een platte schaal ongeveer 15 minuten opstijven in je koelkast.
- Pers de sinaasappel uit en meng 3 el hiervan met de poedersuiker in een kom. Voeg vervolgens de kleurstoffen toe tot er een dikkere, oranje glazuur ontstaat.
- Leg het bladerdeeg met de platte kant naar boven toe en deel deze in twee stukken.
- Schep de banketroom in een spuitzak en spuit één gedeelte in met de banketroom.
- Besmeer de andere kant met abrikozenjam en het gemaakte glazuur.
- Laat het ongeveer 30 minuten opstijven in je koelkast.
- Meng ondertussen het andere gedeelte van de slagroom met de rest van de suiker stijf. Wanneer de tompouce klaar is kan je dit hiervoor gebruiken.
Nu kun je gaan genieten van je verse oranje tompoucen uit eigen keuken. Eet ze gezellig met het gezin of neem de tompoucen mee naar familie of vrienden. We wensen je vanuit Kitchen4All een gezellige en vooral heerlijke Koningsdag.
Bron:
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1195078/oranje-tompouce