Kalkoen
Van origine was kalkoen voornamelijk in Amerika een heel populair gerecht. Na de Tweede Wereldoorlog is het gerecht over gewaaid naar Nederland en sindsdien is het ook in Nederland niet meer weg te denken. De wijn die bij een kalkoen past is een niet al te zware rode wijn, aards en met veel tonen van fruit. Een Pinot Noir uit de Bourgogne is daarom zeer geschikt om te serveren bij kalkoen.
Rollade
Een ander stuk vlees wat veel tijdens de kerst gegeten wordt is natuurlijk rollade. Deze kun je op veel verschillende manieren bereiden waardoor de smaak ervan nog wel eens kan verschillen. Met een Shiraz uit Australië zit je vrijwel altijd goed. Dit is een volle krachtige rode wijn, met nuances van peper, laurier, pruimen en bramen.
Varkenshaas
Mag bij jou een varkenshaas tijdens het kerstdiner niet ontbreken? Een wijn die daar goed bij past is een Pinotage uit Zuid-Afrika. Dit is een rode wijn met aroma’s van zwarte kersen, chocolade en cederhout. Deze wijn heeft een lange afdronk waardoor de smaak van de wijn lang blijft hangen.