Alles wat je moet weten over stoomovens

Er zijn verschillende soorten ovens. De oven die steeds populairder wordt is de stoomoven. We vertellen je in deze blog wat een stoomoven is en waarom deze ovens nu zo populair zijn. In deze blog lees je ook wat de voordelen zijn van een stoomoven.

Alles over stoomovens header

Wat kun je met een stoomoven?

Met een stoomoven kun je eigenlijk hetzelfde, of misschien nog wel meer, als met een 'gewone' oven. Het verschil zit vooral in de manier van verwarmen en bereiden.  Waar een gewone oven lucht verwarmd, verwarmd een stoomoven water, waardoor er dus stoom ontstaat. Door het gebruik van stoom hoef je geen gebruik te maken van olie of boter, wat natuurlijk een fijn voordeel is. Daarnaast kun je met een gewone oven bijvoorbeeld geen rijst of pasta bereiden, met een stoomoven kan dit wel. Je kunt dan ook je volledige maaltijd bereiden in de stoomoven. Het is dus echt een toevoeging aan je keuken.

Wat is een stoomoven
Gerechten bereiden met een stoomoven

De voordelen van een stoomoven

De stoomoven biedt je vele voordelen, zoals dat een stoomoven sneller werkt dan een magnetron. Met een stoomoven kan je namelijk ook eten opwarmen. Hieronder beschrijven we nog wat voordelen van de stoomoven:

  1. Gezonde optie: eten uit de stoomoven is gezonder dan het bakken in een pan. Door het stomen van je eten heb je namelijk geen boter of olie nodig bij het bereiden van je eten. Je eten bevat dus minder vet. Door je eten te stomen behoud je niet alleen de smaak, maar ook de vitaminen, mineralen en de voedingsstoffen.
  2. Snelle werking: in een stoomoven kun je verschillende ingrediënten van een gerecht in één keer bereiden. Zo kun je jouw aardappels, vlees en groenten in één keer in de oven zetten en klaar stomen. Ze houden allemaal hun smaak.
  3. Behoud van smaak: door je eten te bereiden door middel van stoom, zorg je ervoor dat je eten de smaak beter behoudt.
  4. Kleine kans op aanbranden: met een stoomoven kun je heel beheerst je maaltijd bereiden, de kans dat het eten aanbrand is dan ook zeer klein. Daarnaast kan het niet overkoken, wat natuurlijk ook fijn is.

Welke gerechten kun je bereiden?

Stoomovens worden veel gebruikt voor het bereiden van groente en vlees. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je vrijwel alle gerechten kunt bereiden in een stoomoven. We hebben een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet:

  • Pasta en rijst: in een stoomoven kun je pasta's en rijst koken. Bij rijst staat vaak op de verpakking hoeveel water er benodigd is om het te kunnen koken. Over het algemeen kun je uitgaan van een verhouding van een deel rijst, anderhalf deel water. Pasta moet je in een ruime laag water leggen.
  • Brood: je kunt zowel brood bakken als afbakken in een stoomoven. Het brood krijgt een knapperigere korst dan wanneer je het in een elektrische of heteluchtoven zou bereiden. Je kunt het brood daarnaast zelfs laten rijzen in de oven!
  • Desserts: ook desserts zoals crème brûlée, lava cakejes of cheescake. Het voordeel is dat de kans veel kleiner is dat het dessert verband of uitdroogt. Daarnaast kun je het ook langer bewaren voordat het droog wordt.
Gerechten bereiden stoomoven
Volledige maaltijd stoomoven

Verschillende kooktechnieken combineren

Je kunt je volledige maaltijd dus bereiden in een stoomoven. Maar soms wil je bijvoorbeeld toch liever het vlees op de barbecue leggen of de groente nog even roerbakken. Ook dan kun je gebruikmaken van de stoomoven. Je kunt het vlees of de groente dan even 'voorstomen'. Voordat je het vlees of de groente op de barbecue of in de pan legt, zet je het nog even in de stoomoven. Het vlees zal daardoor op de barbecue gelijkmatiger en sneller garen, ook is de kans kleiner dat het vlees nog rauw is van binnen. Ook de groene zal sneller en gelijkmatiger garen in de pan wanneer het daarvoor in de stoomoven is geweest.

Geschikte pannen en schalen voor een stoomoven

Niet alle pannen en schalen zijn geschikt om in een stoomoven te zetten. Bij de oven worden vaak een aantal bakplaten geleverd, deze kun je natuurlijk sowieso gebruiken. Daarnaast hebben we een aantal materialen op een rijtje gezet welke je wel of juist niet kunt gebruiken.

Wel geschikt:

  • Rvs pannen of schalen: rvs wordt snel warm en is daarnaast bestand tegen vocht.
  • Keramiek, porselein en andere steensoorten: hierbij moet je er wel op letten dat er geen barstjes in zitten. Wanneer dit wel zo is, kan de schaal of pan barsten.
  • Glazen schalen: ook glas is heel geschikt. Let er wel op dat je geen hele koude gerechten in een glazen schaal bereid. Dan kan de schaal namelijk barsten.
  • Siliconen bakvormen: deze zijn vooral ideaal voor het bakken van taarten of cakes.

Niet geschikt:

  • Hout en bamboe: dit materiaal kan niet tegen vocht en zal uiteindelijk gaan schimmelen.
  • Gietijzer en gietaluminium: dit materiaal kan gaan roesten door het vocht.
  • Plastic: plastic smelt natuurlijk bij hoge temperaturen. Maar er zijn speciale bakjes voor het stomen van gerechten, deze kun je wel gebruiken.
Mogelijkheden

Is een stoomoven iets voor jou?

Ben je er over uit en wil je graag een stoomoven? Of twijfel je of een stoomoven wel echt iets voor jou is? Kom dan eens langs in een van onze winkels. Onze adviseurs staan voor je klaar om je meer te vertellen over de stoomovens en welke opties er zijn. Daarnaast helpen ze je graag bij het samenstellen en ontwerpen van jouw nieuwe droomkeuken. Zien we je snel?

Vind jouw keukenwinkel

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Maak zelf jouw 3D-ontwerp

Zo maak je zelf een 3D-ontwerp van je nieuwe keuken

Lees verder

Populaire keukenstijlen

De populairste keukenstijlen van het moment

Lees verder

Grijze houtlook lades keuken

De unieke voordelen van de nieuwe designlades

Lees verder

Werkbladen Greengridz Kitchen4All

Tip: een Greengridz werkblad

Lees verder