Onderhoudstips van Kitchen4All

Je wil natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van je nieuwe keuken. Om ervoor te zorgen dat je keuken mooi en netjes blijft, is het belangrijk dat je deze goed schoonhoudt en onderhoudt. We hebben daarom voor jou op een rijtje gezet hoe je jouw keuken het beste kunt onderhouden!

Onderhoudstips keuken

Het dagelijks schoonmaken

Het schoonhouden van de keuken begint bij het dagelijkse onderhoud, hiermee voorkom je vaak al veel hardnekkig vuil. 

  1. Doekje over het werkblad: haal iedere dag met een zachte natte doek een doek over het werkblad. Wanneer er vlekken op het werkblad zitten, kun je hiervoor een mengsel van water en een mild schoonmaakmiddel gebruiken. Droog het blad daarna goed af, dit voorkomt dat er schoonmaakmiddel achterblijft. Dit kan ook voor vlekken zorgen.
  2. Schoonmaken van de kookplaat: maak na het gebruik van de kookplaat, nadat deze is afgekoeld, de kookplaat schoon. Dit kun je met een natte doek en eventueel wat schoonmaakmiddel doen. We adviseren om daarna de kookplaat af te nemen met een droge doek, zo voorkom je achterblijvende druppels op de kookplaat.
  3. De kraan en spoelbak: na het gebruik van de kraan en spoelbak willen er nog weleens etensresten achterblijven. Haal deze direct na het gebruik weg met een natte doek, hiermee voorkom je dat dit gaat aankoeken.
Onderhouden van de keuken

De wekelijkse schoonmaak

Naast dat je de keuken dagelijks even afneemt, maak je de keuken vaak wekelijks wat grondiger schoon. We adviseren om daarbij onderstaande punten mee te nemen:

Keuken schoonmaken
  1. Schoonmaken van de kasten/fronten: ongemerkt gaat er vaak toch best wat vuil aan de fronten en de zijkanten van de kasten zitten. We adviseren daarom om iedere week de (buitenkant van de) kasten en fronten af te nemen met een natte en droge doek. Te veel vocht is namelijk niet goed voor de fronten.
  2. Het afnemen van het werkblad: het werkblad maak je vaak meerdere keren per week schoon. Maar daarbij haal je vaak niet het hele werkblad leeg, waardoor er vuil in de hoeken kan blijven zitten. Haal dus een keer per week het hele werkblad leeg en maak deze schoon met water en een mild schoonmaakmiddel.
  3. De keukenapparatuur: we adviseren om iedere week de oven, afzuigkap en kookplaat af te nemen. Je kunt daarvoor water met een mild schoonmaakmiddel gebruiken. Daarna kun je de apparatuur afnemen met een droge doek, daarbij neem je vaak toch nog wat vuilresten mee.
  4. Spoelbak & kraan: je kunt de kraan en spoelbak wekelijks schoonmaken met een mengsel van een mild schoonmaakmiddel en water. Zorg ervoor dat je al het vuil goed verwijdert, dit voorkomt roest en kalk. Wanneer je beide echt wil laten glanzen, kun je beide afdrogen met een droge doek.

Verwijderen van hardnekkig vuil

Ondanks dat je de keuken wekelijks schoonmaakt, kun je toch last hebben van hardnekkige vlekken of hardnekkig vuil. Ook dan is het fijn om te weten hoe je deze het beste kunt schoonmaken. Voor de meeste apparatuur kun je dit bijvoorbeeld doen met een mengsel van een milde ontvetter en water. Ook schoonmaakazijn doet vaak wonderen. Wel is het voor ieder materiaal en soort apparaat afhankelijk wat het beste werkt. Meer hierover vind je in de onderhoudstips per element!

Schoonmaken keuken
Onderhoudstips keukens

Geschikte schoonmaakmiddelen voor keukens

De term 'mild schoonmaakmiddel’ gebruiken we met regelmaat. Maar wat bedoelen we hier precies mee? Het gaat hierbij om middelen zoals allesreiniger, azijn, groene zeep of schoonmaakmiddelen op basis van citroenzuur. Het gaat dus om schoonmaakmiddelen welke geen, of weinig, chemische middelen bevatten. Welk schoonmaakmiddel je het beste kunt gebruiken is per materiaal en apparaat verschillend, je kunt hierover meer lezen in onze blog over milde schoonmaakmiddelen.

Wat moet je vermijden?

Naast dat we een aantal soorten schoonmaakmiddelen kunnen aanraden, zijn er ook een aantal die we je afraden. Het gaat hierbij voornamelijk om chemische schoonmaakmiddelen, deze zijn vaak agressief en daardoor schadelijk voor veel materialen. Ditzelfde geldt ook voor alcohol en ook met schuurmiddelen moet je voorzichtig zijn. Daarnaast raden we ook af om schuursponzen, staalwol en glasschrapers te vermijden. Deze maken namelijk snel krassen op vooral gladde materialen. Dat zou natuurlijk zonde zijn.

Tips schoonmaken keuken

De schoonmaaktips voor ieder element van jouw keuken

Vraag om advies

Heb je na het lezen van onze tips vragen over hoe jij het beste je keuken kunt schoonmaken? Je kunt altijd contact opnemen met de winkel waar je de keuken hebt gekocht. Onze adviseurs weten namelijk precies van welke materialen en apparaten jouw keuken is voorzien en kunnen je daardoor van gerichte tips voorzien. Schroom dus vooral niet om je te laten adviseren, zo zorgen we er samen voor dat jouw keuken zo lang mogelijk mooi blijft!

Onze keukenwinkels

Laden...